Aurinkosähkön tuotanto

Oulun Seudun Sähkö panostaa paikalliseen uusiutuvaan energiantuotantoon ja aloittaa aurinkosähköpuistojen rakentamisen toimialueellaan. Aurinkosähkön tuotanto tukee tavoitettamme olla hiilineutraali energiayhtiö vuonna 2025. Verkkoalueellamme kuluu sähköä noin 500 gigawattituntia vuodessa. Tästä noin 20 prosenttia aiotaan lähitulevaisuudessa tuottaa aurinkopuistoissa. 

Aurinkosähköpuistoja pystytään hyödyntämään sähköntuotannon lisäksi myös kaukolämmön tuottamisessa. Alueellamme on puolenkymmentä kaukolämpöverkkoa, jotka voitaisiin vaiheittain siirtää aurinkosähkön piiriin. Aurinkosähkö yhdistettynä lämpöpumppuratkaisuihin mahdollistaa sen, että vuositasolla merkittävä osa kaukolämmöstä voidaan tuottaa ilman polttamista. Tavoitteemme on, että myös kaukolämmön tuotanto on hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä.

Aurinkosähköpuistojen rakentaminen

Käynnistimme valmistelut aurinkoenergian tuotannon aloittamiseksi vuonna 2021. Ensimmäiset aurinkosähköpuistohankkeet ovat jo hyvässä vauhdissa. Liminkaan on suunnitteilla kymmenen megawatin aurinkoenergiapuisto, jonka tuotantoa voidaan hyödyntää kaukolämmössä. Näin voimme pienentää kaukolämmön tuotantomme hiilidioksidipäästöjä 6 000 tonnia vuodessa. Utajärvelle puolestaan suunnitellaan noin 20 megawatin aurinkosähköpuistoa, josta investointipäätös saatetaan tehdä vielä vuoden 2022 aikana. 

Sopivien maa-alueiden kartoitukset käynnissä

Kartoitamme parhaillaan maa-alueita sekä toimialueellamme että Haukiputaalla. Haukiputaan alueella toimimme yhteistyössä Haukiputaan Sähköosuuskunnan kanssa.

Ratkaiseva tekijä sopivan alueen löytymisessä on etäisyys sähköasemaan. Alueiden tulisi sijaita noin viiden kilometrin säteellä sähköasemasta, sillä energiapuistot yhdistetään sähköasemiin maakaapelilla. Kiinnostavimpia ovat maa-alueet, joiden koko on viidestä seitsemään hehtaaria. Myös isommat, esimerkiksi 20 hehtaarin maa-alueet kiinnostavat, mikäli ne ovat muutoin sopivia. 

Aurinkosähköpuistot istuvat hyvin ympäristöön

Aurinkosähköpuistosta ei ole meluhaittaa, eikä useimmiten myöskään näköhaittaa. Aurinkopaneelien kiinnitetään telineineen metallipaaluilla maahan, eikä isoja maatöitä tarvita.

Paneelien alareuna on noin 70 senttimetrin ja yläreuna kolmen metrin korkeudella maasta, joten ne eivät aiheuta maisemallista haittaa. Tarvittaessa puistot voidaan maisemoida istutusten avulla.

Lisätietoja aurinkopuistohankkeistamme antaa Jukka Kaarre, jukka.kaarre(at)oss.fi, 040 823 1415.
Aiheeseen liittyvää

Jäsenalennetun sähkömme myy

Alueemme paras valokuituliittymä

Oulun Seudun Sähkö 100 vuotta

Tutustu 100-vuotisjuhlasivustoon