Valokuidun hiilijalanjälki on pieni

ke huhtik. 05 16:26:00 2023

Valokuitu on mielletty ekologiseksi tiedonsiirtotavaksi. Viimein tästä saatiin myös faktaa, kun Finnet-liitto maaliskuussa 2023 julkaisi tulokset valokuidun ympäristövaikutusten selvityksestä. Tulos osoittaa, että valokuidun hiilidioksidipäästöt ovat varsin pienet, ja se on ylivoimaisesti ympäristöystävällisin tiedonsiirtotapa.

Green Carbonin toteuttamasta selvityksestä käy ilmi, että valokuidun hiilijalanjälki kotitaloutta kohti on vain 5,48 kg vuodessa. Suunnilleen saman verran päästöjä syntyy, kun ajaa polttomoottorikäyttöisellä autolla Oulusta Iihin (n. 35 km). Keskivertosuomalaisen kokonaishiilijalanjälki on Sitran arvion mukaan 10 300 kg hiilidioksidia vuodessa. Valokuidun osuudeksi tästä muodostuu vain puoli promillea.

Voisi kuvitella, että valokuituverkon suurimmat päästöt syntyvät kaapelien kaivutöistä. Yllättäen näin ei kuitenkaan ole. Valokuituverkon elinkaaren kolme suurinta päästölähdettä ovat kuitupäätelaitteen sähkönkulutus (36 %), laitetilojen energiankulutus (22 %) ja vasta kolmanneksi (17 %) kaapelin kaivutyöt.

Valokuidun ympäristövaikutusten selvityksessä laskettiin valokuituverkon koko elinkaaren aikaiset päästöt raaka-aineiden valmistuksesta ja kuljetuksesta, tuotannosta, jakelusta, käytöstä ja hävityksestä. Laskennassa valokuituverkon elinkaaren pituutena on käytetty 50 vuotta, vaikka todellinen elinkaaren pituus saattaa olla pidempi.  

Valokuituverkossa tieto liikkuu ympäristöystävällisemmin

Verkossa kulkee jatkuvasti valtava määrä tietoa. Tiedon siirtämiseen tarvitaan luonnollisesti myös energiaa. Traficom on tutkinut viestintäverkkojen virrankulutusta. Tutkimuksesta selviää, että internetyhteys, jossa tieto siirtyy valokuituyhteyttä pitkin, on mobiiliyhteyttä ekologisempi. Mobiiliyhteyksien sähkönkulutus on reilusti yli kaksinkertainen valokuituun verrattuna. Traficomin mukaan energiankulutus kiinteässä verkossa on 0,05 kilowattituntia (kWh) ja matkaviestinverkossa 0,12 kWh siirrettyä gigatavua (Gt) kohden. Vastaavasti yhdellä kilowattitunnilla siirretään matkaviestinverkossa dataa noin 8,5 Gt ja kiinteässä verkossa noin 20 Gt.

Valokuitu on vastuullinen ja tulevaisuuden kestävä valinta

Iso osa netin sisällöstä on jo nyt liikkuvaa kuvaa. Videoiden, pelien ja muiden digipalveluiden käytön määrät kasvavat edelleen kovaa vauhtia. Myös etätapaamiset ja etätyö ovat tulleet jäädäkseen. Valokuitu kestää kaiken tämän ja kantaa pitkälle tulevaisuuteen, sillä sen kapasiteetti on lähes rajaton. Pitkien etäisyyksien maassa toimivat yhteydet vähentävät ympäristöä kuormittavaa liikkumisen tarvetta. Valokuitu mahdollistaa arjen pienet muutokset, joiden avulla voi elää hieman vastuullisemmin.

Lisätiedot:

Raportti valokuidun elinkaaripäästöistä

Finnet-liitto, Valokuidun päästöt.

Traficomin tutkimus viestintäverkkojen virrankulutuksesta.

Jäsenalennetun sähkömme myy

Alueemme paras valokuituliittymä

Oulun Seudun Sähkö 100 vuotta

Tutustu 100-vuotisjuhlasivustoon