MeidänKuitu on teknologialtaan huippukyvykäs valokuituverkko

ke tammik. 03 12:34:00 2024

MeidänKuitu-valokuituverkko toteutetaan uuden sukupolven XGS-PON-teknologialla. Siinä jokaiseen kiinteistöön tuodaan valokuitua pitkin symmetrinen 10 000Mbit/s kiinteä laajakaistayhteys sekä kymmeniä teräväpiirtokanavia mahdollistava Kaapeli-TV. Verkon kapasiteetti riittää kattamaan tietoliikennetarpeet pitkälle tulevaisuuteen.

-    Meillä on hyviä kokemuksia tästä teknologiasta. Se vastaa nopeasti digitalisoituvan yhteiskunnan tiedonsiirron tarpeisiin. Nyt on jo selvästi nähtävissä, että tämä on se teknologia, jolla verkkoja tullaan tulevaisuudessa rakentamaan, kertoo Oulun Seudun Sähkön valokuituliiketoimintojen johtaja Matti Kangas.

Valokuitu on kertainvestointi, jonka käyttöikä on vähintään 50 vuotta. Kun valokuituverkko on kerran rakennettu, voidaan laitekantaa päivittämällä siirtyä yhä suurempiin nopeuksiin sitä mukaa, kun tarpeet kasvavat. 

-    Uskomme, että tulevaisuudessa myös tavalliset kotitaloudet tulevat siirtymään yhä järeämpiin liittymänopeuksiin. Gigan nettiyhteys on jo nyt melko yleinen ihan tavallisissa kodeissa. Ja kun on kerran pääsyt nauttimaan kunnon nopeuksista, ei enää halua palata hitaampien yhteyksien äärelle. Vielä 10/10 gigan nopeus ei ole myynnissä, mutta pohdimme jo nyt, milloin on oikea aika tuoda se tuotevalikoimaan, Kangas sanoo.

Hyvät yhteydet tekevät alueesta ja kodista kiinnostavan

Työn tekemisen tavat ovat olleet nopeassa muutoksessa. Työ on siirtynyt konttoreilta koteihin ja vapaa-ajan asunnoille. Kotien hyvät yhteydet ovat tämän myötä merkittävässä roolissa ja moni haluaa, että työt hoituvat myös mökiltä käsin. Hyvä nettiyhteys paitsi nostaa asunnon arvoa, myös lisää asuinalueen vetovoimaisuutta. 

-    Kankaan mukaan myös yhtiön asiakaskyselyn tulokset osoittavat, että valokuitu valitaan, koska sen uskotaan kattavan tulevaisuuden tarpeet ja lisäävän oman kodin arvoa. Ihmiset kyllä tiedostavat, että netin kautta tarjolla olevien palvelujen kirjosta saa kaiken ilon irti vain toimivalla netillä. Onhan se nykyaikaa, että Netflix pyörii ja lätkämatsin maalit voi katsella reaaliajassa.

Mikä XGS-PON 

XGS-PON lyhenteen X- ja G-kirjaimet viittaavat tekniikan mahdollistamaan kymmenen Gbit/s -nopeuteen. S-kirjain viittaa verkon symmetrisyyteen, jolloin datan lähetys- ja vastaanottonopeus ovat yhtä suuria. PON-lyhenteellä tarkoitetaan passiivista verkkoa (Passive Optical Network).
Lähde: https://fi.frwiki.wiki/wiki/GPON

Jäsenalennetun sähkömme myy

Alueemme paras valokuituliittymä

Oulun Seudun Sähkö 100 vuotta

Tutustu 100-vuotisjuhlasivustoon