Rakennamme Utajärvelle 20 megavatin aurinkosähköpuiston

ke maalisk. 20 07:28:00 2024

Tiedote 20.3.2024

Oulun Seudun Sähkö jatkaa investointejaan aurinkosähkön tuotantoon. Utajärvelle rakennettava aurinkosähköpuisto valikoitui mukaan EU:n puhtaan energian rakentamista edistävään rahoitusohjelmaan.

Utajärven aurinkosähköpuisto on Oulun Seudun Sähkön toinen toteutukseen lähtevä aurinkosähköhanke. Puistoon tulee peräti 30 000 aurinkopaneelia, jotka tuottavat sähköenergiaa valtakunnan sähköverkkoon keskimäärin noin 20 000 megawattituntia vuodessa. Tämä vastaa noin neljää prosenttia yhtiön toimialueella käytettävästä sähköstä ja riittäisi lämmittämään noin tuhat sähkölämmitteistä omakotitaloa vuosittain.

Puisto rakentuu Utajärven Loukkaanarolle noin 25 hehtaarin peltomaa-alueelle, jota ei ole käytetty viljan viljelyyn. Alueen sijainti on otollinen aurinkopuistolle sekä rakentamisen että sähköverkkoon liittämisen näkökulmasta.

Oulun Seudun Sähkön tavoitteena on, että sen kaikki sähkö- ja lämpöenergia on tuotettu uusiutuvilla tuotantomuodoilla.

Aiomme rakentaa kaikkiaan noin 100 megawattia aurinkosähköä. Aurinkosähköpuiston rakentaminen Limingan Ruotsinojalla on juuri alkanut. Kun Loukkaanaron rakentamien käynnistyy, meillä on toteutuksessa noin kolmasosa tavoitteestamme, sanoo Oulun Seudun Sähkön aurinkovoimasta vastaava johtaja Jukka Kaarre.

Aurinkosähköpuiston rakentaminen toteutetaan yhteistyössä Oomi Solar Oy:n kanssa, joka vastaa Loukkaanaron aurinkosähköpuiston suunnittelusta ja rakentamisesta. Oomi Solar on ollut Oulun Seudun Sähkön kumppanina kehittämässä hanketta jo ennen lupavaiheen aloittamista.  Utajärvelle rakennettava aurinkopuisto on Oomi Solarin suurin tähän asti rakennusvaiheeseen edenneistä hankkeista.

Näemme, että yhä suurempia aurinkopuistoja ryhdytään rakentamaan myös Suomessa. Oomi Solar on vahvassa kasvussa ja kehittänyt hankeratkaisuja entistä suurempiin puistoratkaisuihin, kertoo Oomi Solarin toimitusjohtaja Olli Tuomivaara.

Hankkeen kustannusarvio on 10 miljoonaa euroa ja sille on myönnetty RENEWFM EU:n rahoitusohjelman mukaista Luxemburgin investointitukea. Utajärven aurinkosähköhanke oli mukana ensimmäisessä tämän rahoitusmekanismin puitteissa toteutetussa kilpailutuksessa, josta se valikoitui tuettavien hankkeiden joukkoon ja eteni koko rahoitusohjelman ensimmäisenä hankkeena allekirjoitukseen saakka.

Tuen saannin edellytyksenä oli teknisesti ja taloudellisesti kilpailukykyinen toteutus. Utajärven puisto täytti nämä kriteerit ja hankkeelle myönnettiin kaikkiaan 2,35 miljoonan euron tuki.

Puiston arvioidaan valmistuvan vuoden 2025 loppuun mennessä.

Lisätietoja antaa:

Jukka Kaarre, johtaja, aurinkovoima, Oulun Seudun Sähkö: 040 823 1415, jukka.kaarre@oss.fi

Jäsenalennetun sähkömme myy

Alueemme paras valokuituliittymä

Oulun Seudun Sähkö 100 vuotta

Tutustu 100-vuotisjuhlasivustoon