Oulun Seudun Sähkö rakentaa hiilineutraalin biolämpölaitoksen Kempeleeseen

ma huhtik. 08 07:22:00 2024

Oulun Seudun Sähkö on päättänyt rakentaa Kempeleen Riihivainiolle biopolttoainetta käyttävän lämpölaitoksen. Laitoksen valmistuttua Kempeleen kaukolämpö on kokonaan hiilineutraalia.

Uudessa biolämpölaitoksessa käytetään ainoastaan uusituvia, alueellisia biopolttoaineita. Laitos käsittää kaksi 10 megawatin lämpökattilaa sekä energiantehokkaan savukaasujen lämmöntalteenottolaitoksen, joka lisää kaukolämmön tuotantoa noin 20 prosenttia. Laitoksen kokonaisteho on 25 megawattia.

Laitokselle tulee myös 650 kuution kaukolämpöakku. Sillä voidaan optimoida lämmöntuotantoa ja tasoittaa kulutushuippuja.  Mahdollisissa häiriötilanteissa akkua voidaan käyttää varalämpönä. Suunnitelmiin sisältyy myös varaus tontille mahdollisesti myöhemmin sijoitettavalle sähkökattilalle, jolla voitaisiin tuottaa lämpöä edullisen sähkön hinnan aikaan.

Tällä hetkellä lämpö Kempeleen verkkoon hankitaan Oulun Energialta. Jatkossa biolämpölaitoksen tuotanto tulee korvaamaan kokonaan Kempeleen pääverkossa käytettävän ostolämmön ja vuoden 2026 alusta alkaen lähes kaikki Kempeleessä tarvittava lämpö tullaan tuottamaan Riihivainiolla.

Biolämpölaitoksen suunnittelu on jo käynnissä ja maanrakennus- ja perustustyöt tehdään tämän vuoden aikana.  Laitosasennukset toteutetaan vuonna 2025 ja lämmöntuotannon on tarkoitus alkaa saman vuoden syksyllä.

Biolämpölaitoksen toimittaa VKK Power Oy. Investoinnin kokonaiskustannus on noin 20 miljoonaa euroa.

Lisätiedot:

Risto Kantola, toimitusjohtaja, Oulun Seudun Sähkö: 0400 245 161, risto.kantola@oss.fi

Oulun Seudun Sähköllä on kaukolämpötoimintaa Kempeleessä, Limingassa, Lumijoella, Muhoksella ja Tyrnävällä. Vuonna 2023 kaukolämpöä myytiin noin 1200 asiakkaalle 151 GWh.  Oulun Seudun Sähkön tavoitteena on olla hiilineutraali energiayhtiö vuonna 2025. www.oss.fi

Jäsenalennetun sähkömme myy

Alueemme paras valokuituliittymä

Oulun Seudun Sähkö 100 vuotta

Tutustu 100-vuotisjuhlasivustoon