Sähköpula ja mahdolliset katkot sähkönjakelussa

Jotta sähköjärjestelmä toimii, sähköä on tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Sähköpulalla tarkoitetaan tilannetta, jossa sähkön tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan sähkön kulutusta. Tällaisessa tilanteessa kantaverkkoyhtiö Fingrid voi joutua tekemään päätöksen alueellisista, kiertävistä sähkökatkoista. Ennen päätöstä on tehty jo lukuisia toimia tilanteen ratkaisemiseksi. Kiertävät sähkökatkot ovat aina välttämätön keino turvata verkon toiminta. Niillä estetään koko sähköjärjestelmän kaatuminen. 

Sähköpulan uhatessa kaikki voitava tehdään ennen sähköjen katkaisemista. Se on viimeinen keino työkalupakissa.

Sähköpulatilanteita ja niiden hallintaa koordinoi kantaverkkoyhtiö Fingrid. Käytännössä Fingrid ilmoittaa kaikille verkkoyhtiöille poiskytkettävän tehon määrän ja jokainen yhtiö kierrättää katkoja alueellaan suunnitelman mukaan. Myös Oulun Seudun Sähkö on hyvin varautunut energiapulaan ja mahdollisten sähkökatkojen hallittuun toteuttamiseen.

Lisätietoa sähkökatkoista ja sähkön riittävyyden varmistamisesta löydät Fingridin sivustolta.

Miten ja keneltä sähköt katkaistaisiin?

Lähtökohta on, että noudatamme kantaverkkoyhtiö Fingridin ja viranomaisten ohjeistuksia.

Sähkönjakelun keskeytykset pyritään tekemään hallitusti ja siten, että asiakkaat saavat niistä ennakkoilmoituksen. Kestoltaan alueelliset sähkökatkot ovat enimmillään noin kaksi tuntia, mikäli Fingridin tai viranomaisten ohjeistus ei määrää toisin. Katkon jälkeen sähköt palautuvat automaattisesti.

Pyrimme suojaamaan sähkökatkoilta yhteiskunnan kannalta kriittisiä toimijoita. Tällaisia ovat esimerkiksi sairaalat, paloasemat ja sähköntuotantolaitokset. Teollisuuden, kaupan ja esimerkiksi maatilojen toiminnot otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan. Huomioitavaa on, että tämä ei kaikissa kriittisissä tilanteissa ole aina mahdollista. Siksi on tärkeää, että kohteissa on mietitty toimintasuunnitelmat sähkökatkon varalle.

Myös yllättävät sähkönjakelun keskeytykset ovat mahdollisia.

Sähkönjakelu voi keskeytyä myös yllättäen esimerkiksi jakeluverkossa ilmenevän vian vuoksi. Tämän vuoksi on tärkeää, että kotitaloudet ja yritykset ovat varautuneet riittävällä tavalla.

Voiko yksittäinen kuluttaja tai yritys vaikuttaa sähkön riittävyyteen?

Jokainen voi ehkäistä sähköpulasta johtuvien sähkökatkojen mahdollisuutta vähentämällä energiankulutustaan. Suurin vaikutus saataisiin, jos ihmiset pystyisivät vähentämään energiankulutustaan ajankohtina, jolloin sähkönkäyttö on huipussaan. Tällaisia ajankohtia ovat arkipäivien aamut ja iltapäivän tunnit, varsinkin talvella.

Sähkön riittävyyttä turvattaessa meidän jokaisen toimilla on merkitystä.

Hyviä vinkkejä energiankulutuksen vähentämiseen löytyy esimerkiksi Motivan sivuilta.

Miten toimin sähköpulassa?

  • Vähennä sähkönkäyttöä erityisesti kulutushuippujen aikana. Näin olet ennaltaehkäisemässä sähköpulatilanteita. 
  • Jos sähkökatko alkaa, sammuta sähkölaitteet. Katkaise virta erityisesti liedestä, silitysraudasta, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta, jotta ne eivät aiheuta tulipaloa, kun sähköt palaavat.
  • Älä soita hätänumeroon, jos sinulla ei ole akuuttia hätää. 
  • Seuraa tiedottamistamme nettisivuilla.
  • Vältä soittamista asiakaspalveluun kiertävien sähkökatkojen aikana. Sähköt palautuvat automaattisesti noin 2 tunnin kuluttua.
  • Lue lisää konkreettisia ohjeita sähköpulatilanteeseen varautumisesta 
    Sähkökatko - 72 tuntia -verkkosivulta.


 

Aiheeseen liittyvää

Jäsenalennetun sähkömme myy

Alueemme paras valokuituliittymä

Oulun Seudun Sähkö 100 vuotta

Tutustu 100-vuotisjuhlasivustoon