Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin. Mikäli et löydä vastausta kysymykseesi, auttaa asiakaspalvelumme mielellään.

 

 

Kuinka paljon aurinkopaneeli tuottaa?

Aurinkopaneelin ja aurinkovoimalan tuottoa voi arvioida laskemalla aurinkopaneelien yhteenlasketun nimellistehon n. 700 - 1000:lla. Aurinkosähköjärjestelmän tuottoon vaikuttavat mm. kohteen sijainti, aurinkopaneeleiden asennuskulma, aurinkopaneeleiden suuntaus, talven lumisuus, eri vuosien valoisuudet, aurinkopaneelien hyötysuhde sekä aurinkopaneeleiden puhtaanapito. 

Mitä aurinkopaneelin nimellisteho tarkoittaa?

Aurinkopaneelin nimellisteho Wp (Watt-peak) on se teho, minkä paneeli antaa kun auringon säteily kohtaa paneelin kesällä 35° kulmassa auringon säteilytehon ollessa 1000 W/m². Paneelin nimellisteho määritellään laboratorio-olosuhteissa vaihtelemalla paneeliin kytkettyä kuormaa. (Lisätietoja, kts. esim. Wikipedia hakusanalla Watt-peak.)

Miten aurinkopaneelin hyötysuhde lasketaan?

Aurinkopaneelin hyötysuhde (efficiency) saadaan jakamalla nimellisteho Wp paneelin pinta-alan ja säteilytehon 1000 W/m2 tulolla. Esim.: Paneelin nimellisteho on 130 Wp ja paneelin pinta-ala on 1,0 m2. Hyötysuhde = 130 Wp / ( 1,0 m2 x 1000 W/m2) = 13 %. Edellisessä esimerkissä 13 %:ia paneeliin kohdistuneesta auringon säteilyenergiasta muuttuu sähköenergiaksi.

Miten aurinkopaneelien hintoja voi verrata keskenään?

Kuluttajalle aurinkopaneelien hyötysuhdetta oleellisempi tekijä on paneelin hinnan ja tehon suhde: eur/W Paneeleiden hintoja voi verrata keskenään laskemalla eri paneeleiden wattihinnat.

Miten energiantuotto jakautuu eri vuodenaikoina?

Aurinkoenergiatuotto jakautuu vuodenaikojen mukaan karkeasti seuraavasti.

Käytännössä Suomen olosuhteissa kannattaa asennoitua että tuotto on aikavälin marraskuu - tammikuu lähes nolla. Seuraavassa taulukossa on Helsingissä sijaitsevan aurinkovoimalan vuosituotto (1975,4 kWh) ja tuoton jakautuminen eri kuukausille. Ko. aurinkovoimalassa on 2 kW verkkoinvertteri, aurinkopaneeleiden yhteeenlaskettu paneeliteho on 2300 Wp, aurinkopaneelit on suunnattu etelään ja ne on asennettu 40 asteen kulmaan.

Tarvitaanko aurinkopaneelin asentamiseen toimenpide- tai rakennuslupaa?

Aurinkopaneelijärjestelmän voi teknisesti asentaa katolle, seinäkiinnityksenä tai maahan.

Ilman toimenpidelupaa aurinkopaneelijärjestelmän saa yleensä asentaa katon lappeen suuntaisesti, suorakaiteen muotoiseksi kokonaisuudeksi ja siten etteivät kiinnitysrakenteet jää häiritsevästi näkyviin. Aurinkopaneelijärjestelmän saa yleensä asentaa myös seinälle.

Ennen projektin aloittamista tarkista asia oman kuntasi rakennusvalvonnasta.

Millaista huoltoa aurinkopaneelit tarvitsevat?

Aurinkopaneeli on rakenteeltaan kestävä, mutta suuret mekaaniset rasitukset kuten taivuttelu tai paneelin päällä kävely voivat rikkoa paneelin. Jos aurinkopaneelin pintaan tulee reikä, kohta tulee paikata välittömästi esimerkiksi silikonilla, jotta vesi ei pääse aurinkopaneelin rakenteisiin.

Aurinkopaneelit puhdistuvat sateella, mutta oikein pölysillä seuduilla aurinkopaneeli tulisi pyyhkiä vedellä tai miedolla pesuaineliuoksella keväällä ja syksyllä. Pöly heikentää paneelin toimintaa.

 

Jäsenalennus loppuvuoden 40 %

Loppuvuoden 2018 ajaksi olemme päättäneet tuplata jäsenalennuksemme nykyisestä 20 prosentista 40 prosenttiin. Oulun Seudun Sähkö on osuuskuntaperiaatteella toimiva yhtiö, jonka tehtävä on osuustoimi...

Lue lisää

Suomen edullisinta sähköä

Meiltä saat sähkösopimuksen aina edullisesti. Vertaa tuotteita ja löydä itsellesi paras vaihtoehto. Haluamme tarjota jäsenasiakkaillemme edullista sähköenergiaa.

Lue lisää

MeidänAurinko avaimet käteen -toimitus

MeidänAurinko avaimet käteen -toimitukseen sisältyy kaikki mitä tarvitset omaan aurinkovoimalaan. Saat aurinkoenergiajärjestelmän huolellisesti suunniteltuna, täysin käyttövalmiina ratkaisuna.

Lue lisää

Meidän energiayhtiö

Oulun Seudun Sähkö tarjoaa toiminta-alueensa asiakkaille sähköenergian myyntiä ja kaukolämpöä. Jäsenasiakkaat saavat 20 % alennuksen sähkön -ja kaolämmönenergiamaksuista.

Lue lisää