Käyttökelpoisia niksejä energiansäästöön

Energian säästö onnistuu, kun tietää oman kulutuksensa ja tunnistaa säästömahdollisuutensa. Sen jälkeen on aika tehdä päätöksiä ja omaksua energiaa säästävät asumistottumukset. Eikä mukavuudesta tarvitse silti tinkiä.

 

Talvea kohti mentäessä on hyvä muistaa seuraavat asiat

Pimeä ja kylmä talvi lisää kotitalouksien energiankulutusta roimasti; valtaosa koko vuoden energiasta käytetään juuri talvikuukausien aikana. Jo aivan pienillä säädöillä kodin lämmönkulutusta on kuitenkin mahdollista suitsia. Oletko tullut ajatelleeksi näitä?
 
Vaihda talviverhot ja mieti mattojen paikka
Talviverhot eivät ole vain sisustushömppää! Kun olet varmistanut ettei lämpö karkaa harakoille falskaavien tiivisteiden välistä, viimeistele lämmön talteenotto paksummilla verhoilla. Levitä lattialle paksumpi matto ja nauti lämmöstä ja kodin uudesta ilmeestä – ja pienemmästä energialaskusta.
 
Muistathan: Jos tilassa on lattialämmitys, ei mattoja saisi käyttää lainkaan. Ne estävät lämmön kulkeutumisen ylöspäin ja sitten viluttaa.
 
Anna lämmön virrata vapaasti 
Älä peitä pattereita huonekaluilla tai tekstiileillä, sillä se on omiaan lisäämään energiankulutusta: Patterin peittämisen seurauksena lämpö ei pääse kulkeutumaan vapaasti huoneilmaan, minne se kuuluu,  vaan ohjautuu talon rakenteisiin ja sitä tietä harakoille.
 
Tarkkana kylpyhuoneessa
Kylpyhuone voi olla melkoinen energiasyöppö, mutta toisaalta siellä on mahdollista säästää roimasti, kun on tarkkana. Kun lattia suihkuttelun seurauksena kastuu, kannattaa lattialämmitys kääntää täysille. Näin kosteus poistuu tehokkaasti, ja kun lattia on kuivunut, voi huoletta säätää lämmityksen pienemmälle – automaattinen termostaatti huolehtii lopusta.  
 
Jos kylpyhuoneessasi on lämpöpatteri, ei lattialämmitystä kannata pitää päällä koko aikaa. Kun suljet kylpyhuoneen ovet, lämpö pysyy kylpyhuoneessa eikä lämmitä turhaan muuta asuntoa.
 
Ja saunassa lämmitellään, suihkussa energianuuka vain peseytyy. Näin lämpöä ei valu viemärin kautta hukkaan.
 

 

Hyödyllisiä linkkejä

Jäsenalennetun sähkömme myy

Alueemme paras valokuituliittymä

Oulun Seudun Sähkö 100 vuotta

Tutustu 100-vuotisjuhlasivustoon