Sähkötuotteen valinta

Kotitalouskuluttaja voi valita omaan vuotuiseen sähkönkäyttöönsä sopivan sähkötuotteen yleensä kolmen vaihtoehdon joukosta, joita ovat: 1-aikainen yleissähkö, 2-aikainen vuodenaikoihin perustuva kausisähkö ja 2-aikainen yösähkö. Yleisimmin käytettyjä tuotteita ovat yleissähkö ja kausisähkö. Perusmaksut määräytyvät mittausta edeltävän pääsulakkeen mukaan ja siirron ja myynnin energiamaksut kulutetun kWh-määrän mukaan. Sähkönkäytön ainoa rajoittava tekijä on kuluttajan pääsulake, joka sallii sulakkeen virta-arvon mukaisen yhtäaikaisen kuormituksen. Liittymän sulakekoon suurentamínen on mahdollista myöhemmin.

Yleissähkö

soveltuu kotitaloussähkön ja vähäisen sähkölämmityksen kotitalouksiin, joissa vuotuinen sähkönkulutus on alle 10 000 kWh. Yleissähkön kulutusmaksu on aina sama riippumatta vuorokauden- ja vuodenajasta. Yleissähkö sopii esimerkiksi kotitalouksiin, joissa on kaukolämpö tai lämmitys öljyllä/puulla.

Mittaus voi olla 1- tai 2-aikainen (ts. mittarissa voi olla yksi tai kaksi laskijalaitetta), 2-aikaisen mittarin lukemat lasketaan laskutuksessa yhteen.

Kausisähkö

soveltuu sähkölämmitteisiin kotitalouksiin, joissa vuotuinen kulutus on yli 10 000 kWh. Kausisähkössä halvemman sähkön osuutta on mahdollisuus kasvattaa lisäämällä lämmitysjärjestelmän varaavuutta ja rajoittamalla kalliimman talviarkipäivän sähkön käyttöä. Talviarkipäivän kWh-hinta 1.11. – 31.3. maanantaista lauantaihin klo 7-22 on korkeampi kuin muuna aikana. Kausisähkö sopii esimerkiksi maatiloille sekä kotitalouksiin, joissa on varaavaa sähkölämmitystä.

Mittauksen täytyy olla 2-aikainen (ts. mittarissa kaksi laskijalaitetta). Kausisähkössä asiakkaalle annetaan yötehojen ohjauspalvelu Melko-laitteen tai sähkömittarin releen avulla. Yötehojen päälle kytkentä tapahtuu alueittain porrastetusti vuorokausittain klo 22-01 välillä ja poiskytkentä klo 7. Yötehojen ohjaus ei ole riippuvainen tariffin ohjauksesta (ts. yötehojen kytkentä ajat voivat poiketa tariffin vaihdon ajankohdista).

Yösähkö

soveltuu sähkölämmitetteisiin kotitalouksiin, joissa vuotuinen sähkönkulutus on yli 10 000 kWh. Yösähkössä sähkölämmityskuormia voidaan ohjata halvemmalle yöajalle. Yösähkössä on kaksi eri hintaa kilowattitunnille. Yöaikaan eli klo 22.00 - 7.00 välisenä aikana sähköenergian hinta on edullisempi, mutta päiväaikaan sähkö on kalliimpaa vuoden ajasta riippumatta. Yösähkö sopii esimerkiksi kotitalouksiin, joissa on varaava lämmitys ja kesäaikaan päiväaikainen sähkön kulutus on vähäistä.

Mittauksen täytyy olla 2-aikainen (ts. mittarissa kaksi laskijalaitetta). Kausisähkössä asiakkaalle annetaan yötehojen ohjauspalvelu Melko-laitteen tai sähkömittarin releen avulla. Yötehojen päälle kytkentä tapahtuu alueittain porrastetusti klo 22-01 välillä ja poiskytkentä klo 7. Yötehojen ohjaus ei ole riippuvainen tariffin ohjauksesta (ts. yötehojen kytkentäajat voivat poiketa tariffin vaihdon ajankohdista).

Tehosähkö

soveltuu suurille kiinteistöille, esim. teollisuuteen, joissa jaottelu on 4-aikainen ja perus- sekä energiahintojen lisäksi on käytössä tehomaksu.

Oulun Seudun Sähkö
Voimatie 2, 90440 Kempele • puh. (08) 310 1313, faksi (08) 381 763 • asiakaspalvelu@oss.fi