Etusivu / Sähkö / MeidänSähkö-palvelut / Energianeuvonta

Viihdettä ja virrankulutusta

Viihde- ja kulutuselektroniikka valloittaa kotiamme huone kerrallaan. Kulutamme yhä enemmän aikaa esimerkiksi television ja tietokoneen parissa, mikä lisää sähkönkulutusta. Seuraavassa muutama energiansäästön kannalta oleellinen asia, joista myös säästöpossusi kiittää.

Sähkönkulutus kasvaa, kun laitteiden tekniset ominaisuudet lisääntyvät ja tehot kasvavat. Vältä siis ostospäätöstä tehdessäsi ylivarustelua ja hanki vain sellaisia laitteita, joita todella tarvitset.

Tietokoneisiin liitettävien oheislaitteiden hankinnassa voi tehdä pieniä, mutta tärkeitä sähköä säästäviä valintoja. Esimerkiksi monitoimilaite on parempi kuin monta erillislaitetta ja usb-portista virtaa ottava oheislaite on energiatehokkaampi kuin ulkoisella teholähteellä varustettu laite.

Ostoskierros kulutuselektroniikan parissa on melkoista tasapainoilua merkkien, mallien, tarpeiden ja tehokkuuden välillä. Kiinnitä ostopäätöstä tehdessäsi huomioita seuraaviin asioihin:

  • Uusin teknologia on usein myös energiatehokkainta. Lisäominaisuudet tai tehon kasvu voivat kuitenkin lisätä sähkönkulutusta.
  • Kannettava tietokone kuluttaa jopa 80 % vähemmän sähköä kuin vastaava pöytäkone.
  • Mitä suurempi kuvaruutu tai näyttö, sitä enemmän se kuluttaa sähköä.
  • Digisovittimissa kovalevyä hyödyntävät ominaisuudet sekä viritinten lukumäärä lisäävät sähkönkulutusta.
  • Osta tarpeeseen ja vältä ylivarustelua.

 

Poimi parhaat energiansäästövinkit

Pimeä ja kylmä talvi lisää kotitalouksien energiankulutusta roimasti; valtaosa koko vuoden energiasta käytetään juuri talvikuukausien aikana. Jo aivan pienillä säädöillä kodin sähkönkulutusta on kuitenkin mahdollista suitsia. Oletko tullut ajatelleeksi näitä?

Vaihda talviverhot ja mieti mattojen paikka

Talviverhot eivät ole vain sisustushömppää! Kun olet varmistanut ettei lämpö karkaa harakoille falskaavien tiivisteiden välistä, viimeistele lämmön talteenotto paksummilla verhoilla. Levitä lattialle paksumpi matto ja nauti lämmöstä ja kodin uudesta ilmeestä – ja pienemmästä sähkölaskusta.

Muistathan: Jos tilassa on lattialämmitys, ei mattoja saisi käyttää lainkaan. Ne estävät lämmön kulkeutumisen ylöspäin ja sitten viluttaa.

Anna lämmön virrata vapaasti

Älä peitä pattereita huonekaluilla tai tekstiileillä, sillä se on omiaan lisäämään energiankulutusta: Patterin peittämisen seurauksena lämpö ei pääse kulkeutumaan vapaasti huoneilmaan, minne se kuuluu,  vaan ohjautuu talon rakenteisiin ja sitä tietä harakoille.

Tarkkana kylpyhuoneessa

Kylpyhuone voi olla melkoinen energiasyöppö, mutta toisaalta siellä on mahdollista säästää roimasti, kun on tarkkana. Kun lattia suihkuttelun seurauksena kastuu, Kannattaa lattialämmitys kannattaa kääntää täysille. Näin kosteus poistuu tehokkaasti, ja kun lattia on kuivanut, voi huoletta säätää lämmityksen pienemmälle –automaattinen termostaatti huolehtii lopusta.  

Jos kylpyhuoneessasi on lämpöpatteri, ei lattialämmitystä kannata pitää päällä koko aikaa. Kun suljet kylpyhuoneen ovet, lämpö pysyy kylpyhuoneessa eikä lämmitä turhaan muuta asuntoa.

Ja saunassa lämmitellään, suihkussa energianuuka vain peseytyy. Näin lämpöä ei valu viemärin kautta hukkaan.

Ja sammuta virta

Yksittäisen laitteen sähkönkulutus on pieni verrattuna esimerkiksi keittiön sähkölaitteisiin, mutta kokonaisuutena laiteryhmä voi kuluttaa jopa enemmän energiaa kuin pyykkäys. Huomioitavaa on, että suurin osa vaikkapa television sähkönkulutuksesta kertyy usein valmiustilassa eikä suinkaan käytön ajalta.

Huomioi kotioloissa seuraavat asiat:

  • Sammuta laitteet virtakytkimestä, kun et käytä niitä.
  • Liitä laitekokonaisuudet virtakytkimellä varustettuun jatkojohtoon, jolloin kaikki laitteet sammuvat yhdestä kytkimestä.
  • Pöytätietokoneiden automaattinen sammutusjärjestelmä voi jopa puolittaa sähkönkulutuksen.
  • Ota käyttöön oheislaitteiden energiansäästöominaisuudet.

 

(Lähde: Motiva Oy: Ole hyvä ostaja - ostajan opas)

Hyödyllisiä linkkejä

 

Oulun Seudun Sähkö
Voimatie 2, 90440 Kempele • puh. (08) 310 1313, faksi (08) 381 763 • asiakaspalvelu@oss.fi