Etusivu / Info / Valokaari-online / Sähköä lihasvoimalla

Sähköä lihasvoimalla

Poikajoukko on kokoontunut mustan pyöränrungon ympärille hiomaan pois vanhaa maalipintaa, pian pyörä saa uuden sävyn. Osa joukosta painii laakereiden kanssa, ja  hitsaushuoneessa rakentuu tuki, jonka varaan valmis työntulos asettuu. Rakenteilla on sähkölatauspolkupyörä.

Sähkölatauspolkupyörä hanke lähti liikkeelle Oulun Seudun Sähkön päätöksestä lahjoittaa yhdelle toimialueensa yläkoululuokalle tarvikkeet latauspyörän rakentamiseksi. Hakemuksen perusteella lahjoituksen kohteeksi valikoitui Veli-Pekka Etelän luotsaama kymmenen pojan luokka.

Syyslomien jälkeen käynnistyi projekti, jossa vanhat kierrätyskeskuksesta hankitut pyörät ja pyöränosat muuntuvat uudeksi, kännyköitä lataavaksi polkupyöräksi. Lihasvoiman ansiosta apu akuuttiin virtavajeeseen on pian lähellä.

- Myös teknisen työn opettajamme Tatu Toukomies oli huomannut saman lahjoitusmahdollisuuden ja ajatellut, että tässä olisi meidän luokallemme hyvä projekti. Nämä pojat ovat tosi teknisiä ja näppäriä käsistään. Hienoa, että meidät valittiin, Etelä kiittelee.

Vaikka uusi opetussuunnitelma oppiaineet ylittävine projekteineen ei vielä yläkoululaisia kosketakaan, on sähkölatauspolkupyörä opetussuunnitelman mukainen monialainen projekti,  joka antaa mahdollisuuden oppia useita asioita yhtä ilmiötä tutkimalla.

- Tätä tilaisuutta ei kannatta jättää käyttämättä, Etelä tuumaa.

Pyöräprojektissa sivutaan maantietoa ja fysiikkaa kun pohditaan mistä sähköä syntyy, äidinkieli ja kielet astuvat kuvioon projektin raportoinnissa, ja kuvaamataitoakin harjoitellaan mm. dokumentoimalla projektia valokuvin. Oppiminen ylittää perinteiset oppiaineiden rajat, ja perustuu konkreettiselle tekemiselle.

 - Saimme koontiohjeet latauspaketin mukana, mutta päätimme kuitenkin tehdä hommasta vähän haastavampaa. Pohdimme asioita eri näkökulmista ja haemme ratkaisut itse, emme toista valmiita ohjeita.Kuntopyöränkin vaihdoimme kierrätyspyöriin, mikä lisäsi haastetta entisestään voimme suunnitella ja toteuttaa omannäköisen pyörän, jolloin oppilaat pääsevät esimerkiksi hitsaamaan tarvittavat tuet ja lopulta maalaamaan valmiin kokonaisuuden, Toukomies summaa.

Oulun Seudun Sähkö
Voimatie 2, 90440 Kempele • puh. (08) 310 1313, faksi (08) 381 763 • asiakaspalvelu@oss.fi