Etusivu / Info / Valokaari-online / Kaukolämpöä lähitilalta Metsärinteelle

Kaukolämpöä lähitilalta Metsärinteelle

Ensi maaliskuusta lähtien Kempeleen Metsärinteen kaukolämpö toimitetaan naapuritilan hakelämpökeskuksesta. Sami Isola sai viljankuivurinsa lämpökeskukselle ympärivuotista käyttöä Oulun Seudun Sähkön kanssa solmitun sopimuksen myötä.

Kempeleläinen yrittäjä, maanviljelijä Sami Isola pohti pitkään uuden hakelämpökeskuksen piirustusten äärellä. Viljan kuivaamista varten investointi oli joka tapauksessa tehtävä, mutta mitä käyttöä lämpökeskukselle keksisi 10,5 kuukautena oman tarpeen ulkopuolella?

Ratkaisu Isolan pohdintaan löytyi kiven heiton päästä, Metsärinteen asuinalueelta. Ensi maaliskuusta lähtien Metsärinteen asukkaat saavat kaukolämpönsä naapuritilan hakelämpölaitoksesta Oulun Seudun Sähkön yhdysputkea myöten.

Isola on mielissään, että hänen keväällä esittämä yhteistyöehdotus kiinnosti Oulun Seudun Sähköä.

– Yhteiskäyttö nostaa lämpökeskuksen käyttöastetta huomattavasti. Saan myös osan investointikuluista pois. Toisaalta lisäkuluja syntyy laitteistoista, joita lämpökeskus ei olisi vaatinut pelkästään omassa käytössä, Isola kertoo.

Käyttöhuiput eri aikaan

Hakkeella tehdyn lähilämmön toimittaminen Metsärinteelle sopi hyvin Oulun Seudun Sähkön toimintamalliin. 

– Lämpökeskuksen käyttötarpeet ajoittuvat eri ajankohtiin. Kaukolämpöä ei juurikaan tarvita viljankuivaamisen aikaan elo–syyskuussa. Isolan esittämä ajatus oli järkevä. On hienoa, että saamme tällaisia uusia yhteistyöideoita, Oulun Seudun Sähkön toimitusjohtaja Risto Kantola sanoo.  

Metsärinteen erillisverkon lämmöntarve on nyt noin 1 300 MWh vuodessa. Lähinnä omakotitaloista koostuvalla asuinalueella on tällä hetkellä viitisenkymmentä kaukolämpöasiakasta, ja alueen asiakasmäärä on kasvussa. Isolan noin 500 kilowatin hakelämpökattilan kapasiteetti riittää pitkäksi aikaa palvelemaan alueen lämmöntarvetta.

Vähemmän putkistokuluja

Oulun Seudun Sähkön suunnitelmissa oli yhdistää Metsärinteen kaukolämpöverkko Kempeleen pääverkkoon vuoden 2017 aikana. Suunnitelman toteuttaminen olisi vaatinut mittavaa investointia 2,4 kilometrin yhdysputkeen. Nyt yhdysputkea tarvitaan vain muutama sata metriä.

­– Pitkän yhdysputken rakentaminen ja nyt solmittu monivuotinen kaukolämmön ostosopimus menevät kokonaiskustannuksiltaan samaan hintaluokkaan. Tällä toimintamallilla saimme kuitenkin vähennettyä etupainotteisia putkistokustannuksia. Sopimuksella on myös yhteiskunnallista merkitystä, tuemme paikallisen yrittäjän toimintaa, Kantola perustelee.

­

Kaukolämpöä luotettavasti

Oulun Seudun Sähkö asetti sopimukselle tiettyjä vaatimuksia, joilla varmistetaan kaukolämmön laatu ja toimitusvarmuus. Esimerkiksi laitteiston osalta automaatiototeutuksen sekä kevytöljykäyttöisen huippu- ja varateholaitteiston tulee vastata luotettavan kaukolämpöyhtiön kriteeristöä.

Metsärinteen kaukolämpöverkon asiakkaille lämmönlähteen vaihtuminen ei tuota muutoksia asiakassuhteeseen. Lämpöä toimitetaan talouksiin totuttuun tapaan, ja Oulun Seudun Sähkön asiakaspalvelu vastaa kaukolämpöä koskeviin kysymyksiin.

Oulun Seudun Sähkö
Voimatie 2, 90440 Kempele • puh. (08) 310 1313, faksi (08) 381 763 • asiakaspalvelu@oss.fi