Ilmanvaihdon hallinta ei ole itsestäänselvyys

Toimiva ilmanvaihto on kriittisen tärkeä hyvän asumismukavuuden tekijä. Puutteellinen tai huonosti säädetty ilmanvaihto tekee sisäilmasta tunkkaisen ja voi pitkällä aikavälillä uhata sekä asujien terveyttä että asunnon rakenteita. Oululaisen LVI Pitkälän toimitusjohtaja Jari Pitkälä sanoo, että ilmanvaihdon toiminnan varmistaminen on sitä tärkeämpää, mitä uudemmasta talosta on kyse. Hän huomauttaa, että lämmön talteenotolla varustetut ilmanvaihtojärjestelmät ovat hyvää tekniikkaa, mutta ne vaativat huoltoa 2-3 kertaa vuodessa toimiakseen.

– Jos huollot jäävät tekemättä, ne hukkaavat energiaa säästämisen sijaan ja ongelmien pitkittyessä sisäilma huononee ja myös talon rakenteet ovat uhattuina, hän sanoo.

Pitkälä kannustaa ottamaan ammattilainen avuksi aina, kun oman talon ilmanvaihdon toimivuudesta on pienikin epäily. Nopealla ja edullisella käynnillä voidaan silloin ehkäistä suuria ja kalliita ongelmia.

– Omistajien vaihtuessa talon käyttötiedot tuppaavat häviämään. Neuvomme jatkuvasti sekä muutaman vuoden ikäisten talojen että iäkkäämpien rintamamiestalojen uusia omistajia.

Pitkälän mukaan tärkeintä on huolehtia siitä, että sisäilma sekä tulee että poistuu taloon hallitusti. Oikeiden säätöjen merkitys korostuu sitä mukaa mitä edistyksellisemmästä tekniikasta on kyse. Seuraavilla ohjeilla ilmanvaihdon kanssa pääsee jo eteenpäin.

Painovoimainen vai koneellinen?


Painovoimaisen ilmanvaihdon tunnistaa siitä, että ilmanvaihtoon ei kuulu lainkaan koneita. Korvausilma tulee suoraan seinän läpi sekä ikkunoiden ja ovin raoista. Varsinaiset korvausilmaventtiilit saattavat puuttua. Painovoimaista ilmanvaihtoa käytettiin yleisesti 1970-luvulle asti ja vielä sen jälkeenkin. Painovoimainen ilmanvaihto toimii talvella hyvin, mutta kesällä ja syksyllä huonosti, sillä toimivuus perustuu sisä- ja ulkoilman väliseen lämpötilaeroon ja tuuliin.

Koneellinen poistoilmanvaihto yleistyi 1970-luvulla, kun huomattiin, ettei painovoimainen ilmanvaihto toimi riittävän tehokkaasti. Ilmanvaihdosta huolehtii katolla oleva huippuimuri, joka saa korvausilmansa ikkunoihin ja seiniin asennetuista raitisilmaventtiileistä. Koneellinen ilmanvaihto voi olla liiankin tehokas, jolloin osa korvausilmasta imetään rakenteiden läpi ja altistaa ne kosteusvaurioille.

Painovoimaisessa ja koneellisessa ilmavaihdossa raitisilman saannin varmistaminen on ensisijaisen tärkeää. Korvausilmaventtiilit tarkistetaan molemmissa vuosittain ja koneellisessa ilmanvaihdossa varmistetaan samalla myös huippuimurin toiminta. Poistoilmakanavien puhdistus tehdään noin kymmenen vuoden välein.
Koneellinen ilmanvaihto lämmön talteenotolla vaatii huoltoa

Koneellisessa tulo-poistoilmajärjestelmässä ilma viedään ja tuodaan koneellisesti. Ulos puhallettavasta ilmasta siirretään lämpöä sisään tuotavaan ilmaan. Lisäksi ilma suodatetaan ja tarvittaessa myös talven pakkasilla jälkilämmitetään. Suodatettu, oikeanlämpöinen ilma puhalletaan makuuhuoneisiin, olohuoneeseen ja takkahuoneeseen.

Nykyrakentamisessa käytetyt rakenteet perustuvat ilmanvaihdon oikeaan toimintaan. Rakennuksessa tulisi olla pieni alipaine, jotta rakenne toimii oikein. Suodattimien likaisuus, kanavien ja koneen likaisuus muuttaa talon alipaineisuutta. Voi olla, että talo onkin ylipaineinen, jolloin rakenteisiin voi alkaa syntymään ongelmia.

Ilmanvaihdon säätö tulisi varmistaa vähintään viiden vuoden välein ammattilaisen toimesta. Ilmanvaihtokanavien- ja koneenpuhdistus 5-10 vuoden välein.

Myös koneen nykyaikaistaminen kannattaa, nykykoneissa lämmöntalteenoton hyötysuhde on noin. 75%. Vaihtamalla kone uuteen saadaan ilmanvaihdon energian kulutus jopa puolitettua.

Lämmön talteenotolla varustetun ilmanvaihdon syyshuolto:

1. Vaihda suodattimet,  imuroi hyönteiset ja pölyt pois sekä tarkista kondensivesiyhde.

2. Irrota lämmönsiirrinkennosto, pese se vedellä ja miedolla pasuaineella.

3. Siirrä kesäpelti talviasentoon.

4. Kytke tuloilman lämmitys päälle. Säädä tuloilma esim. 17 asteeseenOulun Seudun Sähkö
Voimatie 2, 90440 Kempele • puh. (08) 310 1313, faksi (08) 381 763 • asiakaspalvelu@oss.fi